Op 20 augustus 2018 heeft in de rechtbank te Rotterdam een pro forma-zitting plaatsgevonden in de strafzaak tegen Leon van M. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis per aanstaande donderdag (30 augustus 2018) geschorst, hetgeen betekent dat cliënt zijn proces in vrijheid kan afwachten.

Cliënt wordt verdacht van de moord op Caroline van Toledo uit Oostvoorne in september 2005. Nadat hij eerder in 2008 door de rechtbank is vrijgelaten vanwege onvoldoende ernstige bezwaren, is cliënt in juli 2017 opnieuw aangehouden. De voornaamste reden hiervoor is de uitkomst van aanvullend DNA-onderzoek van het forensisch onderzoeksbureau IFS.

Cliënt ontkent iedere betrokkenheid bij het overlijden van mevrouw Van Toledo. Net als tijdens de eerdere zittingen, heeft de verdediging op de pro forma-zitting van vorige week maandag uitgebreid stil gestaan bij het DNA-onderzoek. Gewezen is onder andere op het nieuwe rapport van DNA-deskundige prof. dr. P. de Knijff die de resultaten van het IFS-onderzoek in een geheel ander daglicht plaatst. Het laten rapporteren van prof. dr. De Knijff was één van de onderzoekswensen van de verdediging.

Mede gelet op de uitkomsten van dit rapport heeft de rechtbank de voorlopige hechtenis onder bijzondere voorwaarden geschorst. De ingangsdatum van 30 augustus 2018 houdt verband met het feit dat er nog een getuige gehoord moet worden, welk verhoor vandaag zal plaatsvinden.

Op dit moment is niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Vermoedelijk zal dit in het voorjaar van 2019 gebeuren. Mr. P.J. Hoogendam en mr. D.J.G.J. Cornelissen zullen de verdediging voeren.

Sdu blog: De tissuepapers: emoties in de rechtszaal?

Op 23 december 2019 verscheen op de website van Sdu de nieuwste blog van Daan Cornelissen en Marlies Loenen getiteld: ‘De tissuepapers: emoties in de rechtszaal.’ Emoties kunnen soms hoog oplopen in de rechtszaal. En dat is niet zo gek, want er gebeu … Lees meer