Op 16 mei 2019 verscheen op de website van SDU de nieuwste blog van Daan Cornelissen getiteld: ‘DNA is geen harde wiskunde: het belang van piekenprofielen’.

In deze blog wijst Cornelissen er op dat rechters zich doorgaans laten informeren door een DNA-deskundige over de vraag wie als donor aan een (bepaald) spoor kan hebben bijgedragen (het onderzoek op bronniveau). Nu wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat DNA-deskundigen op basis van dezelfde casus én hetzelfde materiaal tot uiteenlopende conclusies komen, benadrukt Cornelissen dat ‘een conclusie van een DNA-deskundige’ feitelijk slechts een subjectieve interpretatie betreft. Een interpretatie die, zo stelt hij, ‘niet te makkelijk als zoete koek geslikt dient te worden‘.

Om die interpretatie van de DNA-deskundige op waarde te kunnen schatten, dienen piekenprofielen te worden verstrekt. Cornelissen meent dat die piekenprofielen onderdeel moeten uitmaken van het procesdossier, doch in ieder geval (op verzoek) aan de verdediging dienen te worden verstrekt. Op die manier bestaat ook de mogelijkheid om een oordeel te vragen aan een andere deskundige. DNA is namelijk geen harde wiskunde.

De blog kunt u hier nalezen.

Column BijzonderStrafrecht: Nieuwe ATV-richtlijnen voor fiscale- en douanedelicten op Curaçao

Op 10 september jl. verscheen op de website van BijzonderStrafrecht een gezamenlijke column van Steven Oosterhof en onze kantoorgenoot Marlies Loenen. In deze column wordt stilgestaan bij de nieuwe Aanmeldings-, Transactie- en Vervolgingsrichtlijnen … Lees meer