In Trouw is deze week aandacht besteed aan het aanpakken van motorclubs door het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie werkt bij deze ‘integrale aanpak’ onder meer samen met politie en gemeenten. Eerder deze maand kondigde het Openbaar Ministerie aan, na eerdere stappen tegen andere motorclubs, ook voor de motorclub Caloh Wagoh Main Triad MC een verbod te vorderen. Het Openbaar Ministerie wil via de civielrechtelijke route, de club als ‘informele vereniging’ verboden krijgen.

“Het OM heeft eerst geprobeerd om Caloh Wagoh strafrechtelijk aan te pakken als criminele organisatie, maar volgens het hof was daar onvoldoende reden voor en dat is dus ook van de aanklacht tegen mijn cliënt geschrapt”, zegt Pieter Hoogendam.

Hoogendam denkt dat het handhaven van een eventueel verbod lastig zal zijn: “Ik denk dat het OM wil laten zien dat het optreedt en ervoor heeft gekozen gewoon geen clubs meer te willen met namen als Hells Angels, Satudarah of Bandidos. Zo’n naam heeft een bepaalde impact op het maatschappelijk leven, en voordat een volgende club weer eenzelfde naam heeft opgebouwd, zijn we weer een tijdje verder.”

Het artikel (‘Hoe ondermijn je een ondermijnende motorbende’) is hier te raadplegen.

Pieter Hoogendam over het vertrek van forensisch onderzoeksbureau IFS uit Nederland

In Trouw is vandaag uitgebreid aandacht besteed aan het onafhankelijke forensisch onderzoeksbureau Independent Forensic Services (IFS) en zijn vertrek uit Nederland. IFS werd in 2003 opgericht met als doel het monopolie van het Nederlands Forensisch … Lees meer